Afgelopen voorjaar lag er een enorme klomp kikkerdril in onze vijver. Er zitten redelijk grote vissen in de vijver, waardoor de overlevingskans van de eitjes vrij klein was. Daarom besloot ik om er een paar eitjes uit te halen en in een aquarium te plaatsen. Een maand lang heb ik op mijn kamer hun groei kunnen fotograferen en bekijken. Op het moment dat ze voorpootjes kregen heb ik ze verplaatst naar een grotere bak buiten. Hier konden ze op meerdere plekken uit het water kruipen, wat erg belangrijk is in deze fase, ook konden ze zelf vliegjes vangen. Nog ongeveer een halve maand heb ik ze kunnen volgen, hierna zijn ze een voor een uit de bak gekropen en de wijde wereld in getrokken.
In het filmpje onderin de pagina kan je de ontwikkeling van het kikkerdril tot kikker zien. Ook kan je hier nog wat detailfoto's met uitleg zien van de ontwikkeling.
Wil je zelf ook de groei van kikkerdril tot kikker bekijken? Zorg dan voor de volgende dingen:
- Een aquarium of grote bak waar de kikkervisjes de eerste maand in kunnen rond zwemmen.
- Grind als bodem voor in het aquarium.
- Waterplanten: deze zijn erg belangrijk, want ze zorgen voor het zuurstof in de bak.
- Een steen of stuk hout wat boven het water uitsteekt en waar de kikkervisjes op kunnen gaan zitten.
- Voedsel: zelf heb ik een combinatie van vissen vlokken, komkommer en na de eerste 3 weken ook nog watervlooien gegeven.
- Water van de plek waar je het kikkerdril vandaan hebt. Gebruik zo min mogelijk kraanwater!
Ook moet je minstens 2x per week 1/3 van het water verversen met water uit de plek waar ze vandaan komen. Houd er rekening mee dat er ook andere insecten met dit water mee kunnen komen, dus als je het aquarium binnen hebt staan, raad ik je aan een stuk hor of klamboe over de bovenkant te spannen.
Zodra de kikkervisjes achterpoten en voorpoten hebben, kan je ze het beste terug brengen naar de plek van herkomst. Ze moeten in deze fase namelijk levende, kleine vliegjes hebben, waardoor het erg lastig is om nog goed voor ze te zorgen.
Reactie plaatsen
Reacties