Week 39 Liendense waard

Aan de Maas, nabij Batenburg ligt dit prachtige natuurgebied. Het staat in de lokale omgeving bekend om de vele speciale vogels die hier in de maanden rond de vogeltrek even komen uitrusten. Het gebied is ideaal hiervoor door zijn ondiepe, moerasachtige stukken water, die uiteindelijk overgaan in het diepere water van de rivier. Vooral steltlopers zoals de kievit, kluut, grutto, kanoet, bosruiter en kemphaan vinden dit fijne plekken om uit te rusten of naar eten te zoeken. Maar je maakt ook regelmatig kans op het zien van een visarend, wouw, purperreiger of ijsvogel. Een verrekijker is dus iets wat je echt moet meenemen als je hier een keer gaat kijken.

Niet alleen de grote diversiteit aan vogels maakt dit gebied zo speciaal. Als je het schiereiland oploopt vind je ook een bijzondere vegetatie. Op een groot deel groeien kleine, bodem bedekkende planten. Veel van deze planten zien er bijzonder uit en zijn dan ook de moeite waard om te gaan bekijken. Je hebt bijvoorbeeld een aantal soorten kruipende planten, zoals vijfvingerkruid, reigersbek, wat op dit moment aparte zaden heeft, en de vetplant muurpeper. Tussen deze planten door en aan de rand van dit deel groeien ook nog hogere planten. Er staat onder andere luzerne, knoopkruid, st janskruid, zomerfijnstraal en aster. 

Wat dit gebied nog meer zo speciaal maakt is de flinke dassenburcht. Hij is alleen nauwelijks beschermd, waardoor we met z’n allen ervoor moeten zorgen dat er niks mee gebeurt. Zie je dan ook zandhopen en gaten in de grond, loop er met een grote boog omheen en ga niet dichterbij kijken. De kans dat je op die manier een das ziet is vrijwel 0%. Maar de kans dat je de das er anders door verstoort is een heel stuk groter. Dassen kunnen ontzettend goed ruiken en kunnen zelfs twee dagen nadat je in de buurt bent geweest dit nog steeds ruiken. Ook kunnen ze je prima horen. Als je echt iets van de das wil zien, kan je het beste op de weg naar het schiereiland naar het zand op de grond kijken. Hier kan je vrijwel altijd zeer goede afdrukken van hun poten vinden. En niet alleen van de das, maar ook van de vos die hier regelmatig rondloopt. Er is zelfs een grote kans dat hij samen met de dassen in de dassenburcht woont. Dit gebeurt namelijk wel vaker.

Als je meer naar de noordkant van het gebied gaat kan je een ander zoogdier tegenkomen. De bunzing. Deze marterachtige is normaal gesproken actief in de nacht, maar tussen juni en september kan hij ook overdag gezien worden, doordat de jongen nog niet zelfstandig zijn. Hij gaat dan samen met de jongen op pad om ze te leren jagen. Een bunzing eet onder andere konijnen, ratten, vogels, eieren en amfibieën en soms ook vruchten zoals vogelkers en bosbes. 

 

Goed om te weten:

  • Er lopen runderen rond. 
  • Je mag hier struinen, maar wees voorzichtig.
  • Honden mogen in het stuk waarbij je het gebied betreedt vanaf de Rijswaard niet mee. Wel mogen ze aangelijnd het gebied in als je parkeert bij de parkeerplaats aan de Molendijk.
  • Parkeren kan op twee plekken. Zie de kaart voor de locatie.

 

Een van ingangen heeft een mooi smal paadje.

Vanaf de parkeerplaats bij de Rijswaard kan je het beste even kijken of er geen koeien voor het hek staan, zoals op deze foto.

Bezemkruiskruid

Kluten struinen door het ondiepe water.

Een grutto. Je kan in dit gebied vele soorten steltenlopers spotten.

Zomerfijnstraal

Bleekgele droogbloem

De zaden van reigersbek. Ook zie je de mooie bloemetjes van deze plant op de achtergrond.

Een stukje van het schiereiland.

De oranje omcirkelde pootafdruk is van een vos en de witte is van een das.

Nog een mooie pootafdruk van een das. Hier kan je ook goed de nagels zien.

De bunzing die ik tegenkwam. Nadat hij uitgebreid rond had gekeken, verdween hij weer de Liendense waard in.

Het noordelijke deel van het gebied.

Luzerne

Muurpeper, een vetplantje.

St janskruid

De das.

En ook de vos op de wildcamera.

Ereprijs, met op de achtergrond Bezemkruiskruid.

Bekermos

Knoopkruid

Vijfvingerkruid

Smalle aster

Een oranje luzernevlinder. Een trekvlinder die helemaal vanuit Noord-Afrika of Zuid-Europa hierheen komt.

Geen idee wat voor paddenstoel het is, maar ik vond hem erg bijzonder.

Een mooi uitzicht op het gebied.

De omtrek van de Liendense waard. Bij de P's kan je

parkeren, bij de rode strepen zijn ingangen en de

gele lijn geeft ongeveer de scheiding aan van waar

honden mogen en waar niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.