Week 51 Heerlijkheid Horssen

Heerlijkheid Horssen is een echt landgoed met vanaf de ingang een langgerekt grasveld omringd met hortensia’s en andere bloemrijke struiken, daarom heen hoge bomen, plasjes, mooie wandelpaden en natuurlijk in het midden het landhuis zelf. Dit is overigens alleen van een afstandje te bekijken, want de eigenaren wonen er zelf in. Ook het achterste deel van het landgoed is niet toegankelijk, maar dat maakt niet uit, want in het openbare gedeelte kan je meer dan genoeg ontdekken.

Zo kan je hier in het voorjaar van een enorme hoeveelheid voorjaarsbloeiers genieten. Op sommige plekken staat de grond vol met sneeuwklokjes, op andere plekken weer met hyacinten en ook narcissen kan je in groepen verspreid door het gebied vinden. Het is dan ook niet raar dat er ontzettend veel insecten leven. Een van mijn bijzonderste insectenwaarnemingen in dit gebied is toch wel de honingbij. Nu klinkt dat misschien wat vreemd, want honingbijen kan je toch overal vinden? Dat klopt, maar deze niet. Vorig jaar tijdens het wandelen hoorde ik opeens een vreemd gezoem van boven komen. Na wat turen naar de bomen spotte ik opeens insecten die in en uit een gat in de boom vlogen. Ik dacht eerst aan wespen, maar ik wilde het even controleren met mijn camera. Wat bleek, het waren honingbijen! Over de jaren heen heb ik zeker drie nesten gespot en zelfs een stuk raat op de grond gevonden. Geen idee hoe die daar kwam, maar het was wel een bevestiging dat ze daar echt een nest hadden. Voor mijn idee is het best bijzonder om wilde of verwilderde honingbijen te vinden. Ik heb in ieder geval nog nooit eerder een honingbijennest in een boom gezien.

Andere insecten die je in de lente zeker gaat zien zijn rupsen. Als het jonge blad tevoorschijn komt hangen de bomen al snel vol met allerlei soorten rupsen die druk bezig zijn de lekkere malse blaadjes op te eten. In die tijd moet je echt even je jas controleren voordat je je huis binnen gaat, want de kans is groot dat er een van die leuke kruipers is meegelift. Ook leeft hier de landkokerjuffer. Dit eigenaardige diertje is een schietmot, waarvan vooral de larve erg interessant is. De larve heeft zoals de naam al zegt een koker waar hij zich volledig in kan terug trekken. Deze koker is gemaakt van spinsel in combinatie met vaak zandkorrels die de larve hier zelf opgeplakt heeft. De landkokerjuffer is om nog een reden speciaal. Het is namelijk de enige kokerjuffer waarvan de larve op het land leeft en dus geen kieuwen heeft. Je kan ze vaak op de grond ergens in de buurt van bladeren of op mossen vinden. Daar eten ze rottend plantenafval of algen.

In een bos zoals dit leven natuurlijk ook grotere dieren. Al een aantal keer heb ik in de middag gewoon reeën zien rondlopen. Ze voelen zich hier dus duidelijk veilig. En dat snap ik ook wel, want de reeën kunnen ook naar het achterste deel gaan waar het waarschijnlijk heerlijk rustig is en de diversiteit aan bomen nog groter is. Het schijnt dat daar maar liefst 40 inheemse boomsoorten staan en er vele soorten vogels leven. Het is bijzonder dat we daarvan mogen meegenieten in het opengestelde deel.  Want ook in dat deel kan je allerlei vogels vinden. Je kan bonte spechten achter elkaar aan zien vliegen, spreeuwen hun jongen zien voeren en buizerds vanuit een boom naar een prooi zien loeren.

Het is dus echt een plek die je een keer wil bezoeken.

 

Goed om te weten:

 

Een mistige herfstdag.

Boshyacint

Sneeuwroem

Verschillende soorten narcissen.

Bijen vliegen in en uit een gat in een boom. Waarschijnlijk zit hier dus een nest in.

Een stukje bijenraat.

Een landkokerjuffer.

Een ree.

Close up van een hortensia.

Een zingende spreeuw. Hij kwam net uit het holletje in de boom, waar hij zijn kleintje had gevoerd.

Sommige bomen kleuren hier knalrood in de herfst. Echt mooi om te zien!

Een Ophion Minutus. Dit is een sluipwesp van ongeveer 1 cm groot.

Een van de plasjes waar kikkers en padden in zitten.

Een spinnetje wat spinseldraadjes aan het trekken was op een paardenbloem.

In de herfst zijn er altijd erg veel paddenstoelen te vinden.

De gouden loopkever. Een prachtige kever die hier regelmatig voorkomt.

De oprijlaan naar het landhuis.

In het bos zijn voor de kinderen op veel plekken kabouters verstopt.

Nog een mooie paddenstoelen foto.

Een jonge kikker.

In de lente staan er veel sneeuwklokjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.