Week 11 De Munnikhof

Natuurgebied De Munnikhof ligt aan de rand van Bergharen. Met zijn knotwilgen, kronkelende slootjes en vergezichten is het sinds 2003 omgetoverd tot een landschap met een oudhollands tintje. Door het vele grasland en een aantal kleine poeltjes is het een ideaal gebied voor weidevogels geworden. Daarom kan je er regelmatig grutto´s, wulpen, kieviten, patrijzen en tureluurs spotten.

Zodra de temperatuur weer wat hoger wordt, zoals de komende week, beginnen de eerste bloemen en planten op te komen langs het wandelpad. Doordat er veel water en drassig grasland te vinden is, zijn het voornamelijk planten die van een vochtige grond houden. Een paar voorbeelden zijn de koekoeksbloem, echte valeriaan, ratelaar en gewoon speenkruid (ook wel boterbloem genoemd). Deze planten hebben allemaal prachtige bloemen die in de zomer weer allerlei vlinders aantrekken, zoals het bruin zandoogje, klein en groot koolwitje, icarusblauwtje en het groot dikkopje.

Op de eerste bloemetjes na is het nu nog wat kaal, maar dat betekent niet dat er niks te zien valt. Ga maar eens wat dichter bij de planten kijken. Dan zien je opeens dat veel planten al knopjes hebben, die klaar zijn om open te gaan. De kans is groot dat als je over twee weken hier heen gaat er al van alles in bloei staat en blaadjes heeft. Maar voor nu kan je nog andere dingen zien. Zo liggen er op sommige plekken een heel aantal open mossels langs de kant van de sloot. In de winter zijn hier vaak ratten aan de gang geweest. Ze duiken deze mossels uit de sloot op, kraken ze met hun tanden of pootjes en peuzelen de sappige binnenkant op. Ook vogels zoals de scholekster vinden mossels een lekkernij en openen deze door kleine stukjes van de schelp af te breken met hun snavel.

 

Al met al is het gewoon een heerlijk gebiedje waar je lekker kan wandelen en genieten van de prachtige natuur.

 

Goed om te weten:

  • Honden aan de lijn. Veel vogels broeden hier op de grond. Het is dan ook niet de bedoeling dat deze verstoord worden door een enthousiast rond rennende hond.
  • In het oostelijke deel van het gebied is een vliegveld voor modelvliegtuigjes. In de zomer zal je dan ook regelmatig vliegtuigjes voorbij zien komen. Als ze dichtbij komen kan je ze beter even in de gaten houden, want de eerste keer dat ik hier liep vloog er eentje op 10 meter afstand van mij vandaan tegen een boom… Gelukkig gaat het over het algemeen wel goed hoor ;-)
  • Doordat het pad bestaat uit gras met sloten er naast, kan het weleens voorkomen dat het drassig is.
  • Parkeren kan op de parkeerplaats van het bos van Bergharen, zie de P in de kaart.
  • Leuke wandelroute die gedeeltelijk door het gebied loopt: http://hebkesberg.nl/wp-content/uploads/2017/01/wandeling-Bergharen.pdf

 

In de herfst verkleuren de bomen hier in allerlei kleuren.

Het pad met een stukje omgeving.

Een kleine stuw om het water in droge tijden op hoogte te houden.

Korstmossen zijn hier op veel bomen te vinden.

Elfenbankjes op een hek gemaakt van een tak.

Een stukje landschap.

Het pad waar je over wandelt.

Kleine veldkers.

Gele kornoelje.

Gewoon speenkruid.

Een landschapsfoto van het oostelijke deel.

Wijds uitzicht langs het wandelpad.

De eerste bloesems kan je hier al in verschillende struiken vinden.

Geopende mossels langs de waterkant.

Wilgenkatjes in verschillende stadiums.

Een nu nog kleine fluitenkruid. Ze kunnen uiteindelijk tussen de 60 - 150 cm hoog worden.

Pijlkruid, een plant met een bijzonder eruitziende bloem. Je kan ze in de slootjes van dit gebied vinden.

In de kleine poeltjes leven veel kikkers. Daarom kan je in de zomer regelmatig kikkers over het pad zien springen.

Een groot dikkopje.

Een bruin zandoogje. Zomers kan je ze met tientallen tegelijk op schermbloemen zien zitten.

De kaart van het gebied met aan de linkerkant de parkeerplaats.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.