Deze prachtige natuur in het buitengebied van Ewijk is vol leven en kleur. Op dit moment zou je zelfs kunnen zeggen dat het misschien iets te veel is. Door het warme en regenachtige begin van de zomer zijn de planten hier zo hard gaan groeien dat de meeste paden volledig overgroeid zijn met schapenzuring, jacobskruiskruid, kruisdistel en af en toe plukjes zeepkruid. Gelukkig lopen er regelmatig runderen en konikpaarden door het gebied, waardoor er nog net doorheen gestruind kan worden. Alleen een kleine tip voor als je dit wil gaan doen: houdt afstand van de kruisdistel. Deze plant heeft venijnige puntjes die niet heel fijn aanvoelen als je er langs gaat. Gelukkig is dit niet de enige wandeloptie die je hebt voor dit gebied. Je kan ook gewoon over de strandjes struinen. Hier vandaan kan je de prachtige velden met bloemen prima zien en tegelijkertijd de mooie planten van de strandjes bekijken. Er staan bijvoorbeeld teunisbloemen, deze bijzondere bloem gaat in tegenstelling tot veel andere juist ‘s nachts open. Je kan ze dan heel goed ruiken, waardoor er vele nachtvlinders en zelfs bijen op af komen.
Niet alleen nachtvlinders kan je hier dus vinden, maar dagvlinders zijn er ook super veel. Vooral de atalanta kan je nu overal in dit gebied vinden. Vaak zitten ze op planten zoals de akkerdistel, maar ook op de grond kan je ze aantreffen. Met hun lange roltong halen ze dan vocht en mineralen uit de grond.
Maar even terug naar die strandjes, want er is wel iets wat goed is om te weten. Door de vele regen staat het water van de Waal hoger dan normaal. Dit zorgt ervoor dat als je de ingang bij de Tacticusbrug neemt en richting de uiterwaarden bij Beuningen wandelt, je twee keer op een inham met water zal stuiten. Op zich is dit geen probleem, want het water staat ongeveer tot je enkels, wat dus makkelijk te doorwaden is. En tijdens de warmere dagen is het zelfs een welkome verfrissing. Het is alleen wel handig om een handdoekje mee te nemen, als je gelijk weer je schoenen aan wilt.
In deze uiterwaarden leeft, zoals ik al had verteld, van alles. De dieren zijn alleen nogal moeilijk te vinden nu. Uit ervaring van afgelopen winter weet ik dat er in ieder geval een groep konijnen en verschillende hazen leven. Ook de bever komt hier regelmatig even langs. Maar als je nu graag iets wil zien kan je het beste op zoek gaan naar vogels. Zo heeft hier in de afgelopen maanden een kleine kolonie visdieven gebroed. De jongen zijn al groot, maar worden nog vaak gevoerd door de ouders. Als je dus een paar visdieven op een strandje ziet zitten of boven het water ziet hangen zou ik je adviseren om even te blijven kijken. Het is namelijk zo schattig hoe de jongen bedelen en visjes krijgen! Ook vogels zoals de lepelaar zijn hier geen zeldzame verschijning. Je kan ze vaak in de ondiepe wateren met hun snavel het water zien filteren. Zelfs tropische vogels kan je vinden, ook al denk ik niet dat hij daar vrijwillig zit. Er vliegt namelijk een felgroene grasparkiet rond in de toppen van de wilgen. Gelukkig kunnen deze vogels zich prima redden in het wild, maar het blijft een uitheemse vogel die officieel niet in Nederland hoort rond te vliegen.
Goed om te weten:
- Het is een struingebied, dus mag je lekker je eigen pad kiezen.
- Honden zijn aangelijnd welkom. Het is namelijk niet de bedoeling dat de grazers en hun jongen worden opgejaagd.
- Zoals altijd, houdt afstand van de runderen en paarden. Voer ze ook absoluut niet, want dan kunnen ze opdringerig worden.
- Tijdens hoog water is het gebied voor een groot deel onbereikbaar.
- Dit keer heb ik geen wandeling voor jullie kunnen vinden. Ga daarom gewoon lekker struinen en ontdek dit gebied zelf!
- Parkeren kan op verschillende plekken op en langs de dijk, zie de kaart. Let er wel op dat je voldoende ruimte overlaat voor andere voertuigen.
In het vroege voorjaar ben ik ook in dit gebied geweest. Toen waren er net een paar schattige kalfjes geboren.
Reactie plaatsen
Reacties