Week 28 Drutens bosje

Zoals sommigen weten, woon ik zelf in Druten. En toch was ik nog nooit in het Drutens bosje geweest. Ik ging er vanuit dat het een soort aangelegd parkje zou zijn, maar de laatste weken bleek daar niets van waar te zijn. Tot mijn verbazing kan je in dit bosje namelijk meer natuur vinden, dan in sommige andere natuurgebieden. Dit komt dan ook door de diversiteit aan landschap. Je hebt ondiepe stukken moeras, diepere meertjes, vele soorten bomen, hoge beplanting, maar ook grasvelden, speeltoestellen en nette wandelpaden. Deze diversiteit trekt allerlei dieren aan en zorgt ook voor bijzondere waarnemingen. Zo kan je zomaar een wezel over de coopertestbaan zien rennen.  Of als er even niemand is, jonge bonte en groene spechten op de houten speeltoestellen zien spelen. En dan weet ik niet eens wie er allemaal ‘s nachts gebruik maakt van de speeltuin, want ik heb vaak genoeg filmpjes gezien van jonge dieren die er net zo van genieten als onze kinderen.

Natuurlijk kan je niet alleen rond de speeltoestellen dieren zien. In de meertjes en slootjes leeft behoorlijk wat. Als je bijvoorbeeld over het enige bruggetje van het gebied loopt, moet je echt even naar de sloot onder je kijken. Je kan hier als je goed zoekt, vrijwel altijd kreeften spotten. Ze kunnen van knalrood tot een soort blauw gekleurd zijn en zitten graag net onder het wateroppervlak op een stuk hout. In dit slootje kan je overigens ook grote, groene kikkers vinden en tegen het einde van de dag zelfs een enkele rat. 

Bij de meertjes zijn ook prachtige gewone oeverlibellen te vinden. Deze diertjes kan je makkelijk herkennen aan hun blauwe uiterlijk en hun snelle manier van vliegen. En dit is niet het enige vliegende blauwe dier wat je hier kan aantreffen, want de ijsvogel vist hier ook regelmatig. Mogelijk broedt hij hier zelfs, want ik heb er twee naar een bepaald punt zien vliegen, maar door de dichte beplanting kan ik het niet met zekerheid zeggen. Een andere vogel die hier zeker broedt is de kleine karekiet. Dit kleine, bruine vogeltje is een echte moerasbewoner, die zijn diepe komvormige nesten tussen rietstengels weeft. In het Drutens bosje is op bepaalde plekken de combinatie van moeras en riet veel te vinden, waardoor het een perfecte plek is om de kleintjes groot te brengen.

Even helemaal terug naar de hoge begroeiing die ik in het begin noemde. Dit klinkt misschien niet ideaal op een plek waar kinderen ook kunnen spelen. Maar dat is juist het mooie van dit gebied. Mens en natuur leven en spelen hier samen. Door de hoge begroeiing kunnen er wezels, insecten en allerlei andere dieren die van beschutting houden leven. Ondertussen wordt er natuurlijk wel langs de paden en rond de speeltoestellen gesnoeid, waardoor je zelden last hebt van de begroeiing. 

Het is ook erg leuk om eens stil te staan en te kijken naar wat je zomaar even kan zien in deze begroeiing. In de tien minuten dat ik bij een stukje gestaan heb kon ik meerdere soldaatjes, een penseelkever, schorpioenvlinder, akkerdisteldansvlieg en de grote groene sabelsprinkhaan vinden. Ik ben erg benieuwd naar wat jullie kunnen vinden!

 

Goed om te weten:

  • Honden mogen aangelijnd mee, maar op de speelweide mogen ze niet komen.
  • De opvallendste regel is toch wel dat je tussen een uur voor zonsondergang en een uur na zonsopgang niet in het gebied mag komen, afgezien van het fietspad. In de meeste natuurgebieden geldt namelijk dat je er niet mag komen zodra de zon onder is
  • Aangezien het niet super groot is, loopt er ook geen wandelroute door het gebied. Volg daarom gewoon een paadje en ontdek het gebied tot je weer bij het beginpunt uitkomt.
  • Parkeren kan bij sportpark De Gelenberg.

 

Wilde cichorei.

Op dit moment kan je ook hier allerlei jonge dieren vinden. Ook deze reiger is nog jong en wat onervaren. Daarom bleef hij lekker lang zitten.

Moerasachtige omstandigheden in het Drutens bosje.

Een stukje van het fietspad door het gebied.

Een nog jonge kleine karekiet.

Vroeger lag hier het spoor van een stoomtrein. Niet alleen vervoerde deze trein mensen en goederen, maar ook klei, waar deze soort bakken voor werden gebruikt.

Een jonge meerkoet.

Twee parende soldaatjes.

Een schorpioenvlinder die een dode rups uitzuigt.

Een akkerdisteldansvlieg op een bloem van een bramenstruik.

Een pad door het Drutens bosje.

Sigaren tussen het riet.

In de sloot naast het bruggetje leven vele kreeften.

Een penseelkever.

Tussen de beplanting kan je ook grote sprinkhanen vinden, zoals de grote groene sabelsprinkhaan.

Op verschillende plekken kan je de gewone oeverlibel tegen komen. Zelfs op het hout van de speeltuin.

Een van de speeltoestellen.

Soms kan je ook dieren zien spelen in de speeltuin, zoals deze jonge bonte specht.

Een mooie staartmees.

Als het warm is kunnen kinderen hier lekker spelen met water.

Het bruggetje over de sloot met kreeften.

Een groene kikker tussen het kroos.

Een jonge groene specht tussen het gras op zoek naar een lekker maaltje.

Het grootse speelbouwwerk.

Mooie bloemenweides zijn ook af en toe te zien.

´s Winters wordt een veld in dit gebied gebruikt als ijsbaan. Er wordt dan een klein laagje water op gespoten, wat snel bevriest en een mooie ijsbaan vormt.

Het Drutens bosje van bovenaf. De rode lijntjes geven ingangen aan, de P is dit keer een ruime parkeerplaats.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.